miercuri, 18 noiembrie 2015

Locuinta e o investitie

In ultimii ani am discutat cu oameni din diferite tari, societati, traditii. Unu din lucrurile remarcate la ei e faptul ca  e ceva obisnuit sa aiba si alte skill-uri decat cele profesionale (cele care ne-au adus in comun la job): un coleg lucra in weekenduri ca fotograf de nunti/botezuri, altul a ajutat de la 14 ani la brutaria parintilor, altii aveau o mini ferma acasa etc. Dar cea mai 'utilizata' extra meserie ce am remarcat-o este: zugravitul/cunostintele imobiliare.
Si eu ca si altii am avut nenumarate ocazii in care am zis..: "ce bine ar fi fost daca as fi stiut sa  ...."  . Si apoi  apelam la extra servicii ori amanat etc. Dintre toate astea reparatul unei case si minimum de zugravit toti ne-am lovit anual si ne da cu dureri de cap: fie din cauza costurilor (un zugrav bun e scump), fie din cauza neseriozitatii (cati nu am fost lalaiti si amagiti ca vine zugravul si face/drege pana luni??), fie ca ne-a trebuit macar sa estimam complexitatea lucrarii si ce materiale ar fi trebuit si ce materiale sunt bune la raport pret/calitate, fie la evaluarea unei locuinte noi/investitii etc.
Iar problema conditiilor de locuit este crunta pentru romani: sunt estimate ca 30% din locuinte nu au apa curenta si canalizare;  ca o parte sunt cu insalubre, cu igrasie, zgomote etc etc.  E drept, multi romani sunt si comozi si asteapta de la altii (mai exact partidul, statul) dar asta e efectul perioadei comuniste si post comuniste cand locuintele au fost primite  de la stat, sau cu preturi mici, si au fost intelese drept cadou, fara sa isi asume reponsabilitati adiacente. (de ex. in anii 1992 mama a platit din 2-3 salarii ultimile 15 ani de rata la casa, multumita inflatiei galopante).
De fapt , orice proprietate e investitie. Orice proprietate e responsabilitate.
Astazi aprox. 90% din romani locuiesc in case personale. Dar mare parte sunt insalubre!! si multi nu fac nimic pt salvarea lor astfel ca intr-un final se vor distruge complet. Iar asigurarile nu acopera o locuinta deteriorata din neglijenta. Nesiguranta  ii afecteaza pe romani multi ani de acum incolo, si va persista. Schimbarea insa incepe din noi.
Si aici ce putem face? evident de studiat concepte, de invatat mici trucuri si solutii, de invatat cum sa reparam  dar si intelege ce e ok de achizitionat, ce riscuri apar la achizitie si cum ni le asumam si cum le evaluam financiar; dar si importanta intretinerii spatiului comun al imobilelor; ce putem face sa nu generam sau agravam probleme, cum utila/mobila o incapere pt a o pastra aerisita si in conditii optime(da, igrasia apare mai ales dupa mobila masiva si acestea nu au ce cauta in camerele mici), si de ce nu: si de facut micile reparatii singuri, din timp, pentru a preveni deteriorarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...