luni, 30 noiembrie 2015

Jocuri si activitati de educatie financiara pentru copil

Ca mama am inceput sa citesc despre educatia financiara la copil in primul rand influentata de cati in jurul meu traiesc pe datorie (au cheltuit cardurile de credite inainte de a le veni salariul). 
Inca un lucru ce mi-a dat de gandit este tendinta de pensionare din ce in ce mai tarzie -mai nou se vehiculeaza pe net cifre de 70-75 ani pentru opiii nostri http://time.com/money/4083505/retiring-at-75-not-62/?xid=homepage - lucru care nu mi-l doresc la copil.
Si inca un lucru care m-a impresionat si as dori ca sa il stie copilul meu este ca o suma deoparte de siguranta ii va da incredere si curaj sa riste si sa schimbe jobul daca nu va fi multumita.

Cateva din ideile folosite in joaca de 7 ani:

1. joaca cu bani. Ii ordonam pe valori, citim valorile, invatam asa unitatile si raportul, artimetica de baza.
2. discutii si intrebari pentru ce ne trebuie banii:
-platim cu bani sa cumparam jucarii/ produse la magazin
-nu platim cu bani mersul in parc/jucat cu zmeul/ cules frunze si castane etc
3. la cumparaturi o implic discutii: am 3 lei, pot cumpara: un mar, un pepene, o cireasa, etc.  Verificam pretul de pe taraba si banii din mana etc.
4. plan si buget de cheltuieli. Un joc cu plicuri in care: banii astia sunt pt piata, banii astia sunt pentru casa, banii astia sunt pentru abonament autobuz etc
5. discutii de genul: daca vreau jucaria X si nu am toti banii, ce pot face? (imprumut, asteptat sa mai strang bani, iau din alt plic etc)
6. discutii despre cum castigam bani: job, sau tati plateste sau ce se poate face pt extra bani:
    - mini servicii contra cost
    -lucruri/jucarii nefolosite vandute pt bani
    -reciclarea
    -ajutat vecini la treburi etc
    -cheltuim mai putin din partea cealalta
6. Discutam ce sunt banii, cum si de ce sunt facuti (ce metale, hartie se folosesc, vizionat pe youtube cum se fabrica etc)

Pentru anii urmatori (ma gandesc ca de la varsta de 12 ani) ma gandesc sa ii dau o suma lunara ce sa si-o gestioneze pt cheltuielile lunare- ideea ar fi sa o incurajez sa nu cheltuie tot ce ii dau ci sa aiba si un fond de rezerva, poate pentru facultate/studii, si de ce nu: de investitii).

Un comentariu:

  1. pensie ramane, ca doar ne iau obligatoriu din fiecare salariu. Doar ca e din ce in ce mai mica :)
    Cea mai mare mostenire ramane educatia; iar educatia financiara face diferenta intr un bogat cheltuitor si un om simplu fericit si cumpatat.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...