miercuri, 10 iunie 2015

Ecologizarea marilor




Dupa cum toti stim, gunoiul lumii au devenit apele - suprafete uriase acoperite de  plastic plutitor, sticle si metale pe fund, metale grele si radioactive etc. - apele ne spala, dar unde se duc mizeria ce ne spala? Si mai ales cum spalam apele?

Pana cand un copil de 16 ani olandez i-a venit ideea: sa nu mai mergem noi dupa plastic ci sa lasam plasticul sa vina: un turn in ocean cu niste tuburi plutitoare pe distante mari (10-20-100km) ce vor concentra si filtra plasticul ce pluteste in primii 3m de deasupra directionand catre turn, ce scoate gunoiul si compacteaza.
https://www.youtube.com/watch?v=QpDxE8BhPSM

 In ultimii 3 ani acest copil olandez (ii mentionez tara pt ca au o puternica educatie ecologista de acasa - pt ei lupta cu oceanul si vremea e zi de zi, o mare parte a tarii fiind sub nivelul marii, iar vanturile si ploile sunt peste 200 zile pe an) deci acesti copil olandez a pornit cu 200euro si a strans 1 milion si ceva prin crwdfunding , gasit echipa si testat. Functioneaza. Vor incepe sa construiasca primul turn undeva langa japonia. Intre timp formeaza o flota maritima sa studieze si marcheze si sa studieze solul exact locurile cele mai 'incarcate' in plastic,acolo unde curentii maritimi se aduna pt a incepe filtrarea. Cine vrea sa participe: http://www.theoceancleanup.com/blog/show/item/limited-offer-your-costs-covered-for-joining-the-mega-expedition.html - eu nu am  barca, dar am rau de mare :)) asa ca ma voi uita de la distanta.

Oare functioneaza? 100% cum cred ei? 10%?  Ne raman si alte mizerii in apa ( apele radioactive, metale etc). Ce se face este doar pentru o mica parte din tabloul general al poluarii. Eu cred ca scaderea celei mai mari surse de poluare: plasticul ne va permite sa vedem solutii si pt celelalte: orice drum mare incepe cu pasi mici.

Inca ii citesc criticile: http://www.theoceancleanup.com/blog/show/item/responding-to-critics.html
si adaug un comentariu: acesta nu este solutia finala si singura. Aceasta este una din primele solutii care se aplica. Un prim pas. Altul mai mare nu s-a facut - se incearca limitatea productiei dar ce deja pluteste pe mare nu s-a mai strans inapoi!
Incercari au mai fost, ratate ( http://inhabitat.com/the-fallacy-of-cleaning-the-gyres-of-plastic-with-a-floating-ocean-cleanup-array/ ) - atunci sa mai incercam, zic. 

4 comentarii:

  1. E un pas si asta. Mult mai mult decit nimic.
    Acum ca a venit vara ma ingrozesc citind toate articolele in care se recomanda sa te dai cu crema solara chiar si inainte de a intra in apa marii, ma gindesc la toate cantitatile alea de produse din creme care polueaza atita. Am citit ca-s foarte periculoase pentru recifurile de corali.

    RăspundețiȘtergere
  2. paradoxul comercial: ni se da vitamina D pt a suplimenta Vit. D, ni se dau creme contra soarelui ca in final sa ma duc la dermatolog contra alergiilor de la creme :)))

    Mai nou nu ne expunem la pranz, si folosim palarii si haine cu maneca lunga de bumbac ca al marocanilor

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, si tot un paradox e ca in Australia a crescut numarul de melanoame in ciuda campaniilor pentru creme. Chiar azi citeam in Le Figaro un articol despre bronzat si ziceau acolo ca inainte de a intra in apa, care nu opreste radiatiile UV, neaparat sa te cremuiesti, uite, fraza asta m-a socat "même si vous avez l’impression de transformer la piscine de l’hôtel en mer d’huile, il faut vous mettre de la crème avant de plonger" beurk.
    Noi mergem la plaja dimineata-seara...umbrela, etc, chestii de bun simt si n-avem probleme. Cam de 6 ani am renuntat complet la orice crema solara, inainte de asta vreo 2 ani am folosit ceva fabricat de mine, inainte luam chestii bio pina am citit de rau de nanoparticulele din unele marci de creme. Citeam eu mai demult ca si daca te dai cu crema normala toata ziua, pielea ta nu mai stie sa se apere de frig, de vint, de soare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am gasit un interviu cu un dermatolog de la un mare spital local, zicea ca de fapt diferenta intre creme de 30+ si 50+ e infima, nu filtreaza mult. Ba mai mult, aceste creme filtru mai au si 'semi-anestezice' ce anuleaza durerea - primul semn ca pielea sufera.

      Problema melanoamelor a crescut de cand s-a micsorat costumul de baie :))) aici e o stransa dependenta, cu crema sau nu, cine e controlat de frica si nu decide constructiv tot bolnav ajunge

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...