duminică, 25 ianuarie 2015

Cum compensez cele 470ml de sange donate?

E a 10 a donare, asa ca ... o sa intervin cu mici observatii.

La donat am mers dupa un mic dejun/pranz lejer si consumat lichide, adica nu showorma si nici alcool/cola/alte prostii, apa e suficienta pentru ca sangele asta se poate duce si la copii nou nascuti. Nu alcool in ultima perioada, nu sex cu persoane noi in ultimile 6 luni, fara tatuaje sau droguri(tot in ultimile luni), fara tratament curent (sau ceva neinvaziv), fara boli. Pt mine e o stare normala.

Dupa investigarea de rigoare (fisa, tensiunea arteriala, discutie cu doftor) ma sui pe masa si dau mana stanga prima data ( sa ma amuz de asistent)e. In cele 10 donari, o singura asistenta a reusit sa ia din mana stanga, asa ca trec repede la mana dreapta unde am vene mai groase + visibile. In timpul donarii stau intinsa la orizontala si cu picioarele usor in sus. Mai zac acolo cateva minute - intre timp am baut 500ml de apa - aceasta pleaca din stomac in 7 min, ajunge in sange in alte zeci de minute, deci se poate incepe consumatul sticlei de apa fix inainte de donare pentru a completa si corecta tensiunea.

Seara dupa o donare  merit un pahar de vin. Poate sa fie si vin fiert, fierul din vin nu se evapora.

Pentru donorii obisnuiti se dau si mici prospecte cu alimente cu fier. O sa copii cateva din cele ieftine si accesibile.
Marea recomandare e ca fierul se asimileaza mai bine din carne decat din legume, mai bine cu alimente cu vitamina C decat cu cele cu calciu.
Alimente ce contin fier:
-scoici si fructe de mare(palourde, stridii, sardine, crustacee, macrou, creveti/raci).

Fructe:
-fructele de padure: zmeura, afine, agrise, mure, coacaze,e tc. (aprox  3-5mg pe 100gr )
-caise, cirese, kiwi
-migdale, alune, nuca de cocos rase, si altele in gama asta (multe sunt f.scumpe)
-iarna: smochine, stafide, prune uscate, caise uscate - un bonus(aprox  3-6mg pe 100gr )
Legume:
-urzici (14mg pe 100gr)
- patrunjel
- soia (si tofu tot soia e), linte, fasolica, naut
-verze
-cereale integrale (adica piinea cu tarate) (10mg pe 100gr)
Carnuri:
-carnatii traditionali care se fac cu sange, caltabosi (sau sangeret) sunt cei mai bogati in fier: 25mg/100gr
-ficat de porc : 18mg/100gr
-carnea rosie, ficat de pasare, pate etc. 2-3mg/100gr si mai putin
-algele 100-180 mg/100gr (dar sunt uscate si se consuma in cantitati f. mici)

Eu consum moderat, din fiecare. Nu imi plac insa ficatul de porc si carnatii, mai ales aia cu sange :)

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...