marți, 20 mai 2014

Educa fata de langa tine

In ultimii ani au fost o serie de atacuri la adresa tinerelor. Extremistii afgani au impuscat o fata de 15 ani pt ca avut curajul sa vorbeasca in public. Cu cateva sapt. in urma extremisti nigerieni au atacat o scoala de fete.

De ce extremistii  sunt speriati de o femeie educata? De ce ii sperie accesul femeii la educatie? Eu cred forta cea mai mare este educatia unei femei ca scop de transformarea a societatii. Frica lor nu este de o bomba, ci de o comunitate de femei ce pot sa citeasca o carte si sa spuna VREAU ALTCEVA.

Ce s-a intamplat in Nigeria e ingrozitor pt mine. Extremisti religiosi au rapit cele mai inteligente si ambitioase fete din regiune, cu mesajul ca le transforma in sclave. Dar si o lectie. Daca vrem ca sa evolueze o societate, atunci trebuie sa educam tinerele fete.
Asta este singurul ajutor de care avem nevoie. Nu armata, nu politicieni, nu telefonie mobila sau vaccinuri: ci investit in accesul la educatie al femeilor.

Cum functioneaza mecanismul?
O femeie educata va sti sa decida singura maternitatea, cand vrea.
Astfel situatia copiilor multi in familii care nu isi permit sa ii hraneasca va disparea. Copiii vor primi mai multa atentie de la parinti, sansele sa fie si ei educati cresc, sansele sa ajunga infractori/ extremisti /mercenari se reduc.
Educatia investita in baieti nu are acelasi efect: mama  este implicata in decizii de familie, femeia face bugetul, femeia va sti sa spuna stop cand cheltuielile depasesc incasarile,  si cand copiii au nevoie de asistenta medicala/ scoala.  Mortalitatea infantila la mamele educate e redusa, rata de abandon scolar la fel etc.

Pana si extremistii au vazut asta si reactionat. Noi cand vom actiona?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...